AUTOMATIZAREA LUMINII

person Posted By: Dmitri Scetinicov list In: Sub Category 1 On: comment Comment: 0 favorite Hit: 344

Articolul descrie necesitatea automatizării iluminării, clasificarea sistemelor existente și etapele de implementare a unui proiect tipic de modernizare.

Este dificil să se găsească o astfel de industrie sau o economie națională în care nu este necesară iluminarea artificială a zonelor de producție și a locurilor de muncă. Organizației sale există cerințe destul de serioase, în special din partea autorităților de reglementare din domeniul protecției muncii. Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că toate elementele acestor sisteme (în forma cea mai simplă - un complex de dispozitive de iluminat) consumă energie electrică, pentru care trebuie să plătiți și destul de mult. Dorința de a salva într-o astfel de situație pare mai mult decât naturală, dar pentru a rezolva problema, așa cum se spune, "în spiritul vremurilor", înlocuirea becurilor incandescente vechi cu LED-uri nu va fi de ajuns. Cea mai bună opțiune, în ciuda investiției necesare, este automatizarea sistemelor de iluminat, care vor economisi mult mai mult prin gestionarea eficientă a resurselor existente fără a pierde confortul.

De ce trebuie să automatizez iluminatul?

Nu este un secret faptul că o soluție complexă a unei astfel de sarcini este imposibilă fără dezvoltarea unui proiect complex, alegerea echipamentului adecvat pentru caracteristicile și instalarea ulterioară a acestuia în instalație. Pentru ca astfel de acțiuni să aibă un efect pozitiv real, este mai bine să încredințeze implementarea lor unor organizații specializate. Auditul sistemului existent, elaborarea documentației de proiect, achiziționarea de echipamente, instalarea și punerea în funcțiune etc. - este o povară serioasă a bugetului și, evident, poate necesita căutarea și atragerea de investiții.

Pentru majoritatea întreprinderilor mici, o astfel de încărcătură la început poate fi un motiv serios de a renunța la modernizare. Dar să aruncăm o privire la întrebarea unui cetățean mediu din țara noastră, care a ars încă o dată un bec cu 60 de wați în bucătărie. Are mai multe opțiuni de acțiune:

Cumpărați același analog de 60 de wați. Decizia, așa cum se spune, este bugetară, deoarece un astfel de bec costă de 5-10 ori mai puțin decât cel mai ieftin LED. În acest caz, este posibil să nu visezi economisirea, mai ales cu o zi ușoară. Deci, dacă presupunem că un astfel de bec, în medie, funcționează până la 8 ore pe zi (iarna este mai mult decât realistă), atunci într-o lună puteți obține până la 14 kW x oră pe contorul de pe contor și până la 13 UAH la chitanță. Dacă funcționează 5 becuri, raportul va crește la 70 kW × oră și 65 UAH, cu 10 dispozitive - până la 140 kW × oră și 160 UAH, respectiv. Tendința nu este foarte reconfortantă, având în vedere că electricitatea casnică este consumată de alte aparate de uz casnic;

Cumpara bec cu led. Analogul pentru ieșirea luminii pentru o lampă cu incandescență de 60 W este o sursă LED cu o putere de aproximativ 4 wați. Ea consumă de 15 ori mai puțină energie, ceea ce înseamnă că suma din plată va scădea proporțional. Firește, o astfel de lampă este mai scumpă, dar nu funcționează în comparație mai mult;

Utilizați sisteme inteligente. Economii în cazul anterior, majoritatea poate fi suficientă, dar există o posibilitate reală de a reduce consumul chiar mai mult. De exemplu, luați aceleași becuri LED, dar pe lângă utilizarea elementelor sistemului de automatizare pentru controlul iluminării (ASUO), să zicem, cel mai simplu senzor de mișcare, lumină etc. În acest caz, fiecare dispozitiv se va activa după cum este necesar, de exemplu atunci când o persoană se apropie pentru el.

Desigur, în cel de-al doilea caz, va trebui să investiți în echipamente, dar în viitor această abordare va aduce mai mult decât economii reale de energie. Acum, să ne imaginăm pentru moment ce efect va avea o întreprindere mai mult sau mai puțin mare, cu câteva sute de lucrători, un program de schimbare, o cantitate mare de echipamente și un spațiu de producție dintr-o modernizare similară.

Ce sunt OMS?

În funcție de obiectivele și obiectivele de modernizare a iluminării, pentru implementarea sa poate fi necesară o listă suficientă de echipamente. Acestea includ dispozitive de iluminat, seturi de senzori, întrerupătoare, unități de comandă a circuitelor etc. Scara modernizării viitoare afectează clasificarea unor astfel de sisteme și ne permite să distingem două tipuri principale:

MSA locală. Cea mai simplă versiune a sistemului în care controlul este efectuat de unul sau mai multe dispozitive de iluminat. În acest caz, este necesar un set minim de mijloace auxiliare - uneori, unitățile de control sunt construite în corpul de iluminat însuși;

LMS centralizat. Acesta este un sistem de nivel superior în care poate fi implementată automatizarea completă a controlului iluminării. Acesta poate consta dintr-un număr mare de circuite, incluzând diferite rețele de inginerie ale obiectului de modernizare. Exemplul cel mai frapant este orice centru modern de cumpărături și divertisment. Pentru ao pune în practică, aceasta necesită utilizarea unui număr mare de echipamente asociate cu o ierarhie complexă de construcții, sisteme software speciale și software.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Sau Reset password